Wojewodzin 52
19- 200 Grajewo
tel./fax. 86-272-22-31
INTERNAT - tel. 0-86 272-31-80 (w dni robocze)
szukaj na stronie:

Zespół Szkół w Wojewodzinie

Zapraszamy w nasze progi...

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
  • Technik Architektury Krajobrazu

    Technik Architektury Krajobrazu

  • Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej

    Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej - Nowość

  • Technik Hotelarstwa

    Technik Hotelarstwa

  • Technik Weterynarii

    Technik Weterynarii - Nowość

  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

    Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

  • Technik Budownictwa

    Technik Budownictwa

  • Technik Rolnik

    Technik Rolnik

  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa

    Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

26 marca 2019 r. 3 uczennice z klasy III i zarazem uczestniczki Hufca Pracy w Grajewie, kończące w tym roku naukę zawodu kucharz, przystąpiły do weryfikacji swoich umiejętności zawodowych. Próbny egzamin zawodowy był hufcowym etapem Ogólnopolskiego Konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie 2019” w kategorii kucharz. Zadaniem uczniów było wykonanie zestawu obiadowego składającego się z kotleta mielonego, kaszy gryczanej z jabłkiem i warzyw zasmażanych. Choć zestaw wydaje się standardowy, a kotlet mielony od dawna jest obecny w naszym jadłospisie, to jego dobre wykonanie wymaga nie małych umiejętności. Ocenie podlegała m.in. gramatura i konsystencja kotleta oraz odpowiednie doprawienie, uformowanie i wypieczenie. Dobrej organizacji pracy wymagało również wydanie na ciepło jednocześnie wszystkich składników zestawu obiadowego. Udział w przedsięwzięciu pozwolił uczestnikom sprawdzić poziom wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności zawodowych przed zbliżającym się egzaminem kwalifikacyjnym. Młodzież poznała procedury obowiązujące podczas zdawania egzaminu, przećwiczyła organizację pracy i przestrzeganie zasad bhp w trakcie samodzielnego wykonywania zadania.
Uczennice realizują praktyczną naukę zawodu u pracodawców. Możliwość przygotowania posiłku w innym miejscu niż dotychczasowy zakład pracy, pozwoliła im zdobyć nowe doświadczenia a wskazówki jakie otrzymali od nauczyciela przedmiotów zawodowych, powinny ułatwić uzyskanie pozytywnych wyników na egzaminach zewnętrznych.

Teresa Maciorowska – komendant HP Grajewo


spacer

Zaloguj się:

Użytkowników:
20
Artykułów:
369
Odsłon artykułów:
1018075

Gościmy:

Odwiedza nas 51 gości oraz 0 użytkowników.