Wojewodzin 52
19- 200 Grajewo
tel./fax. 86-272-22-31
INTERNAT - tel. 0-86 272-31-80 (w dni robocze)
szukaj na stronie:

Zespół Szkół w Wojewodzinie

Zapraszamy w nasze progi...

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
  • Technik Architektury Krajobrazu

    Technik Architektury Krajobrazu

  • Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej

    Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej - Nowość

  • Technik Hotelarstwa

    Technik Hotelarstwa

  • Technik Weterynarii

    Technik Weterynarii - Nowość

  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

    Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

  • Technik Budownictwa

    Technik Budownictwa

  • Technik Rolnik

    Technik Rolnik

  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa

    Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

III Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy to kolejny profesjonalny konkurs, w którym próbują swoich sił nasi uczniowie – technicy żywienia. Konkurs, jeśli uczniowie się do niego zakwalifikują, odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gdańskich GASTROEXPO i patronować mu będzie Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Na I etapie uczniowie mieli za zadanie przygotować w swojej szkole potrawy wg podanej przez organizatorów receptury. Zadanie to wykonywali pod kierunkiem nauczyciela zawodu: p. Agaty Choynowskiej. Patrząc na efekty ich pracy, jako dyrektor szkoły, mogę powiedzieć, że niezależnie od tego czy się zakwalifikują, czy nie, ja już jestem z nich dumna. Potrawy, które wykonali nie były łatwe, a więc powtarzali ten twórczy proces kilkukrotnie, wiedząc, że jeśli pojadą do Gdańska, będą musieli zrobić to samo na oczach wybitnych kucharzy. Zdjęcia wykonanych potraw pokazują, że są przygotowani znakomicie. I nie ma już dla mnie wielkiego znaczenia, czy uda im się przejść przez sito eliminacyjne; często wtedy grają rolę czynniki, które określiłabym jako „losowe i sytuacyjne”. Najważniejsze dla mnie jako dyrektora szkoły kształcącej zawodowo jest, to że nauczyciele zawodowcy to ludzie z pasją, pragnący pokazać uczniom, w tym przypadku, że gotowanie to nie „stanie przy garach” ale sztuka kulinarna, poszukiwanie formy i smaku, odkrywanie nowych kompozycji potraw i odkrywanie swoich uzdolnień. Wcześniej do ciekawego konkursu wykorzystującego produkty regionalne przygotowała uczniów pani Dorota Szymkuć, o czym napisała poniżej. Te działania i wiele innych: uczestnictwo w olimpiadach żywieniowych, nagrody w konkursach okazjonalnych (Potrawy wielkanocne, Smaki Grajewa) są niekwestionowanym potwierdzeniem perfekcjonizmu nauczycieli w rozwijaniu zamiłowania do zawodu w ich uczniach.

Menu konkursowe *.pdf

spacer

Zaloguj się:

Użytkowników:
20
Artykułów:
384
Odsłon artykułów:
1147509

Gościmy:

Odwiedza nas 63 gości oraz 0 użytkowników.