Wojewodzin 52
19- 200 Grajewo
tel./fax. 86-272-22-31
INTERNAT - tel. 0-86 272-31-80 (w dni robocze)
szukaj na stronie:

Zespół Szkół w Wojewodzinie

Zapraszamy w nasze progi...

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
  • Technik Architektury Krajobrazu

    Technik Architektury Krajobrazu

  • Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej

    Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej - Nowość

  • Technik Hotelarstwa

    Technik Hotelarstwa

  • Technik Weterynarii

    Technik Weterynarii - Nowość

  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

    Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

  • Technik Budownictwa

    Technik Budownictwa

  • Technik Rolnik

    Technik Rolnik

  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa

    Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Protokół z posiedzenia Komisji Rekrutacyjnej

Powołanie Komisji Rekrutacyjnej do projektu "Eurotechnik"

Regulamin rekrutacji uczestników i uczestnictwa w stażach realizowanych w ramach projektu "Eurotechnik"

Opis projektu

Informacja o wyborze oferty z uzasadnieniem

Protokół udzielenia zamówienia na transport Wojewodzin-Wilno-Wojewodzin

Staże zrealizowane

W dniach od 7 do 25 maja 2018 roku uczniowie realizowali staże zagraniczne w Wilnie w ramach projektu „Zagraniczne staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół w Wojewodzinie” realizowany ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe.

Miejsca odbywania staży zostały starannie dobrane, są to renomowane obiekty hotelowe i gastronomiczne w Wilnie:
1. Ecotel, Slucko str. 8, Vilnius LT-09312, Lithuania
2. Restaurant “Rib Room”, Šeimyniškių st. 1, Vilnius, Lithuania
3. Radisson Blu Hotel Lietuva, Vilnius. Konstitucijos pr. 20, LT-09308, Vilnius, Lithuania
4. Karolina Park Hotel, Sausio 13-osios g. 2, LT-04343, Vilnius, Lithuania
5. Charlie Pizza (PC “VCUP”), Upės g. 9, Vilnius, Lithuania
6. La Crepe Restaurant, Gedimino pr. 13, Vilnius, Lithuania
7. Ratonda Centrum Hotels, A. Rotundo 1,LT-01110, Vilnius, Lithuania
8. Katpėdėlė Restaurant (shopping mall MADA)

Zajęcia pedagogiczne

W dniu 16.03.2018 r. odbyły się zajęcia pedagogiczne w ramach przygotowania do staży. Uczestnicy projektu pogłębiali swoje umiejętności komunikacji interpersonalnej, ćwiczyli właściwe zachowanie się i rozwiązywanie sytuacji trudnych; motywowali się do osiągnięcia celu – jak najlepszego wykorzystania czasu stażu do zdobycia umiejętności zawodowych. Zajęcia prowadziła p. Wioletta Czaplicka pełniąca funkcję doradcy zawodowego  w szkole.

Zajęcia językowe przygotowujące do staży w Wilnie

Zakończył się cykl zajęć z języka angielskiego w ramach przygotowania do odbywania staży w Wilnie w maju 2018 r. Uczniowie klasy III Technikum uczący się w zawodach: technik hotelarstwa i żywienia i usług gastronomicznych pogłębiali swoją znajomość branżowego języka związanego z hotelarstwem i gastronomią.

Spotkanie z przygotowania kulturowego do zagranicznych staży w Wilnie

W dniu 18.12.2017r. odbyło się spotkanie z uczestnikami projektu „Zagraniczne staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół w Wojewodzinie” w ramach przygotowania kulturowego.
W związku z tym, że staże uczniowie odbędą w ośrodkach gastronomiczno-hotelarskich na Litwie jest to działanie szczególnie ważne, aby uczniowie mogli łatwiej odnaleźć się w nowych dla nich warunkach pracy i nauki.

Projekt zagranicznych staży realizowany jest ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

Podczas spotkania przedstawione zostały przez Partnera zagranicznego projektu - Global Ideas:
- informacje o Litwie i Wilnie;
- specyfice regionu oraz jego kulturze, zwyczajach, języku;
- przedstawione zostały przez partnera zagranicznego propozycje miejsc staży w Wilnie;
- przedstawione została oferta kulturowa uczestnikom staży z której mogą skorzystać podczas czasu wolnego;
- przeprowadzono rozmowy indywidualne z każdym z uczestników projektu mające na celu lepsze dopasowanie kompetencji możliwości uczniów z oczekiwaniami i potrzebami przedsiębiorców na Litwie.

Spotkanie informacyjne przygotowujące do staży zagranicznych w Wilnie

W dniu 05.12.2017r. odbyło się spotkanie informacyjne z uczestnikami projektu „Zagraniczne staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół w Wojewodzinie” realizowanego przez Zespół Szkół w Wojewodzinie, ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

Podczas spotkania przedstawione zostały przez kadrę zarządzającą projektem:
- główne cele i założenia projektu;
- sprawy organizacyjne związane z realizacją staży zagranicą;
- doświadczenia poprzedniej grupy z pobytu na stażach w Wilnie;
- przedstawiono partnera zagranicznego oraz propozycje miejsc stażu w Wilnie.


Lista uczniów zakwalifikowanych do udziału w projekcie

Protokół z posiedzenia Komisji Rekrutacyjnej

Powolanie Komisji Rekrutacyjnej

Rekrutacja do II części projektu rozpoczęta!

Rozpoczęła się rekrutacja uczestników do udziału w drugiej części projektu realizowanego przez Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie dofinansowanego z Funduszy Europejskich „Zagraniczne staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół w Wojewodzinie” w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Celem projektu jest:
- podniesienie poziomu kluczowych kompetencji i umiejętności praktycznych,
- podniesienie innowacyjności i internacjonalizacji Zespołu Szkół w Wojewodzinie. Projektem są objęci uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizacja projektu rozłożona jest na dwa kolejne lata szkolne; w maju ubiegłego roku staże odbywała pierwsza, 20- osobowa grupa uczniów.
W maju 2018 r. na takie staże wyjadą wyłonieni podczas rekrutacji, uczniowie obecnej klasy trzeciej Technikum.
Korzyści jakie odniosą uczniowie realizujący zagraniczne staże to:
- każdy uczestnik otrzyma oficjalny dokument EuropassMobility, wystawiony zgodnie z międzynarodowymi wymogami – w formie dwujęzycznej (polski i angielski). EuropassMobility potwierdzający realizację Europejskiej Ścieżki Kształcenia Zawodowego, stanowiący doskonały dowód zdobytych umiejętności praktycznych i językowych. Dwujęzyczna forma dokumentu pozwoli stażystom w skutecznym poszukiwaniu pracy nie tylko na rynku lokalnym (podlaskim) ale również i poza granicami Polski. Dokument ten umożliwi każdemu uczniowi, jako obywatelowi Europy lepszą prezentację kwalifikacji i umiejętności zawodowych.
- rozwinięcie umiejętności posługiwania się branżowym językiem angielskim w kontaktach z gośćmi hotelowymi,
- zdobycie certyfikatu potwierdzającego odbycie stażu wystawionego przez zakład pracy,
- zdobycie wiedzy o walorach turystycznych Litwy i regionu,
- zapewnienie zakwaterowania, kosztów podróży.
Dofinansowanie projektu z UE: 301 456,12 zł

Zdzisława Choynowska – dyrektor Zespołu Szkół w Wojewodzinie

Staże zrealizowane

W dniach od 8 do 26 maja 2017 roku uczniowie realizowali staże zagraniczne w Wilnie w ramach projektu „Zagraniczne staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół w Wojewodzinie” realizowany ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Miejsca odbywania staży zostały starannie dobrane, są to renomowane obiekty hotelowe i gastronomiczne w Wilnie:

1. Artis Centrum hotels, Totoriu str. 23 LT01120, Vilnius, Lithuania
2. Ecotel, Slucko str. 8, Vilnius LT-09312, Lithuania
3. Restaurant “Rib Room”, Šeimyniškių st. 1, Vilnius, Lithuania
4. Ponas Tadas, Naugarduko g. 76, Naujamiestis, LT-03202 Vilnius, Lithuania
5. Ratonda Centrum Hotels, A. Rotundo 1,LT-01110, Vilnius, Lithuania
6. Charlie Pizza (PC “Ozas”), Ozo g. 18, Vilnius, Lithuania

Zajęcia pedagogiczne w ramach przygotowania do staży w Wilnie

W dniu 20.03.2017 r. odbyły się zajęcia pedagogiczne w ramach przygotowania do staży. Uczestnicy projektu pogłębiali swoje umiejętności komunikacji interpersonalnej, ćwiczyli właściwe zachowanie się i rozwiazywanie sytuacji trudnych; motywowali się do osiągnięcia celu – jak najlepszego wykorzystania czasu stażu do zdobycia umiejętności zawodowych.

Zajęcia językowe przygotowujące do staży w Wilnie

Zakończył się cykl zajęć z języka angielskiego w ramach przygotowania do odbywania staży w Wilnie. Uczniowie klasy III Technikum uczący się w zawodach: technik hotelarstwa i żywienia i usług gastronomicznych pogłębiali swoją znajomość branżowego języka związanego z hotelarstwem i gastronomią.

Spotkanie z przygotowania kulturowego do zagranicznych staży w Wilnie

W dniu 17.01.2017r. odbyło się spotkanie z uczestnikami projektu „Zagraniczne staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół w Wojewodzinie” w ramach przygotowania kulturowego.
W związku z tym, że staże uczniowie odbywać będą w ośrodkach gastronomiczno-hotelarskich na Litwie jest to działanie niezbędne, aby uczniowie mogli łatwiej odnaleźć się w nowych dla nich warunkach pracy i nauki. Projekt zagranicznych staży realizowany jest ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Podczas spotkania przedstawione zostały przez Partnera zagranicznego projektu - Global Ideas:
- informacje o Litwie i Wilnie;
- specyfice regionu oraz jego kulturze, zwyczajach, języku;
- przedstawione zostały przez partnera zagranicznego propozycje miejsc stażu w Wilnie oraz kulturowej oferty podczas czasu wolnego uczestników staży;
- przeprowadzono rozmowy indywidualne z każdym z uczestników projektu mające na celu lepsze dopasowanie kompetencji możliwości uczniów z oczekiwaniami i potrzebami przedsiębiorców na Litwie.

Spotkanie informacyjne przygotowujące do staży zagranicznych w Wilnie

W dniu 12.12.2016r. odbyło się spotkanie informacyjne z uczestnikami projektu „Zagraniczne staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół w Wojewodzinie” realizowanego przez Zespół Szkół w Wojewodzinie, ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Podczas spotkania przedstawione zostały przez kadrę zarządzającą projektem:
- główne cele i założenia projektu;
- sprawy organizacyjne związane z realizacją staży zagranicą;
- przedstawiono partnera zagranicznego oraz propozycje miejsc stażu w Wilnie.

O projekcie
Regulamin Rekrutacji Uczestników
Powołanie Komisji Rekrutacyjnej
Protokół z posiedzenia Komisji Rekrutacyjnej
Lista osób zakwalifikowanych do udziału w projekcie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj 13 grudnia obchodzimy 37 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Nasi rodzice dobrze pamiętają mroźną zimę 1981 roku, czołgi na ulicach, godzinę policyjną i tamten strach przed niewiadomym. Nam dane było urodzić się w wolnej Polsce i dlatego my - młodzi patrioci - powinniśmy pamiętać o tych wszystkich, którzy za naszą wolność walczyli.
Święty Jan Paweł II przed 37 laty w dzień Wigilii Bożego Narodzenia zapalił w oknie Pałacu Apostolskiego w Watykanie świecę. W ten sposób dodawał otuchy rodakom zniewolonym przez komunistyczne władze. Gest ten stał się tradycją.
Dzisiaj wieczorem o godz. 18.45 światełko wolności zapłonie w oknie naszego internatu. Wierzę, że wszyscy włączycie się w akcję upamiętnienia tych, którzy walcząc o wolną Polskę, stracili życie.

Anna Grzymkowska - Przewodnicząca Młodzieżowej Rady Internatu

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Ostatnio, w krótkim odstępie czasowym, w pracowni gastronomicznej zostały wykonane dwa torty: piękne, ogromne i co najważniejsze, bardzo smaczne. Myślę, że każdy degustując te smakołyki zadawał sobie pytanie, kto jest autorem tego dzieła; kto zadał sobie dużo trudu - bo pracy było mnóstwo, kto chciał poświęcić swój wolny czas – bo trzeba było spotkać się również poza zajęciami. Oto oni:

  • Zyskowska Paulina, Jachimczyk Kamila, Czyżyńska Justyna, Gleba Konrad – kl. IV TŻ
  • Dobrzycka Magda, Kudrawiec Alicja – kl. III TŻ
  • Dzięgielewska Klaudia, Andruszkiewicz Anna, Keżel Aleksandra, Chodnicka Magda, Cimoch Katarzyna – kl. II TŻ
  • Piaszczyńska Karolina, Pawełkowski Marcin, Kupis Adriana, Brzostowska Martyna – kl. III TH

Jednak najważniejsze osoby w tych działaniach wymieniam w tym miejscu – są to pani Beata Urbańska i pani Katarzyna Duda, które są nauczycielami przedmiotów zawodowych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Są to nauczyciele, którzy potrafią zachęcić, skupić wokół idei, działania, grupę uczniów przekazując swoją pasję młodym i kształtując w nich zawodowe umiejętności. Życzę wszystkim: nauczycielom i uczniom nowych wyzwań i dalszego rozwoju.

Zdzisława Choynowska

 

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Data 4 grudnia kojarzy się z imieninami Barbary, świętem górników, ale pani Beacie Urbańskiej, pani Katarzynie Dudzie, Paulinie Zyskowskiej i sporej grupie uczniów od tego roku kojarzyć się będzie z imprezą urodzinową Intermarche. Po imprezie urodzinowej 11 listopada Pani Urbańska, nieomal natychmiast podjęła nowe, trudne wyzwanie podobne do poprzedniego. Było łatwiej, bo został już przećwiczony schemat postępowania, ale też było trudniej, bo zobowiązanie dotyczyło spełnienia konkretnych wymagań osoby z zewnątrz. Jak widać na zdjęciach Żywieniowcy poradzili sobie fantastycznie! Tort nie tylko był piękny, ale też smaczny, co potwierdzają komentarze oraz technicy hotelarstwa, którzy nie musieli nikogo przekonywać do degustacji. Tak więc, kolejny kulinarny sukces. Ręce same składają się o oklasków dla autorów tego cukierniczego dzieła. Brawo!

Choynowska Zdzisława

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Zima to trudny czas nie tylko dla ludzi, ale także dla zwierząt. Psy i koty, które zostały pozbawione dachu nad głową muszą poradzić sobie nie tylko z zimnem, ale także z brakiem jedzenie. Często chore i zaniedbane czekają na pomoc człowieka i często tylko dzięki ludziom są w stanie przetrwać. Nasi uczniowie nie pozostali obojętni na los bezdomnych zwierząt i wspomogli akcję zorganizowaną w listopadzie przez Szkolne Koło Wolontariatu, przynosząc suchą i mokrą karmę dla zwierząt. W tym roku wolontariusze postanowili wspomóc Towarzystwo Ochrony nad Zwierzętami w Grajewie, w którym przebywa kilkanaście bezdomnych kotów oraz psów. W środę 28 listopada 42 kg karmy zostały przekazane p. Alicji Tonderze i Iwonie Sypytkowskiej z grajewskiego TOZ-u. Wszystkim zaangażowanym w naszą akcję serdecznie dziękujemy.

Monika Kowalczuk - Opiekun SzKW


Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

21 listopada 2018 r. sześcioosobowa grupa uczniów z I i II klasy BS I oraz z III klasy ZSZ, będących uczestnikami Hufca Pracy w Grajewie, wzięła udział w edukacyjnych warsztatach kulinarnych, w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku. Organizatorem przedsięwzięcia była Podlaska Wojewódzka Komenda OHP w Białymstoku.
Warsztaty z zakresu kuchni kresowej poprowadziła szefowa kuchni Pani Ewa Bałdyś Jakuć. Ich celem było przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej doboru składników i technik kulinarnych, jak również pobudzenie wyobraźni i kreatywności młodych kucharzy. W warsztatach brali udział również uczestnicy Hufca Pracy w Augustowie. W trakcie zajęć młodzież pracowała w czterech grupach. Każda grupa otrzymała do wykonania inne zadanie. Młodzież przygotowywała krupnik z kurkami i pulpetami, sałatkę z serem korycińskim i kindziukiem, wareniki z babką ziemniaczaną i sosem ze schabu w śmietanie oraz serniczki z sosem malinowym. W trakcie przyrządzania potraw uczestnicy korzystali z pomocy i porad szefa kuchni. Gotowe dania poddane zostały degustacji podczas wspólnego posiłku. Podczas warsztatów uczniowie wykazali się dobrą organizacją pracy i bardzo dobrym przygotowaniem praktycznym. Spotkanie to przyczyniło się do poszerzenia wiedzy i umiejętności kulinarnych uczestników zajęć, jak również zmotywowało do dalszego rozwoju i podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych. Wyjazd na warsztaty był również dobrą okazją do nawiązania nowych znajomości i wymiany doświadczeń z młodzieżą kształcącą się w zawodzie kucharz w Hufcu Pracy w Augustowie. Podsumowaniem warsztatów było wręczenie uczestnikom certyfikatów z ukończonego szkolenia.

Grzegorz Biadun – st. wych. HP Grajewo

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Z przyjemnością informuję, że zgodnie z regulaminem przyznawania stypendium Św. Mikołaja  przyznano dwa stypendia. Otrzymały je Kamila Jachimczyk z klasy IV oraz Adrianna Kupis z klasy III Technikum. Obydwie uczennice oprócz dobrych wyników w nauce musiały spełnić jeszcze inne wymaganie: udzielać się w pracy społecznej, bo takie postawy promuje fundacja, która organizuje stypendia. Cieszy mnie też, że zaangażowanie przede wszystkim koordynatora fundacji w naszej szkole – p. Wioletty Czaplickiej, a poprzez nią innych nauczycieli i młodzieży przyniosło tak wymierne efekty. Przypominam, że zbieranie pieniędzy na stypendium odbywa się również przez przekazanie 1% podatku, darowizny i inne okazjonalne akcje. Wierzę, że w przyszłym roku osiągniemy jeszcze lepszy wynik i stypendium otrzyma jeszcze większa liczba uczniów.

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W dniu 14 listopada 2018 r. uczennice klasy II TH wraz z nauczycielem zawodu uczestniczyły w zajęciach na terenie Hotelu „Warszawa”*** w Augustowie.  Oprowadzająca grupę Pani Urszula Bagińska – kierownik administracji,  przedstawiła historię hotelu oraz sposób jego funkcjonowania. Uczennice  mogły obejrzeć i porównać rodzaje i standardy pokoi hotelowych oraz poznać zakres usług świadczonych przez poszczególne działy hotelowe takie jak część gastronomiczną, konferencyjną i zaplecze SPA.

Katarzyna Ołdakowska


Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W piątek, 9 listopada 2018 r. odbyły się obchody Święta Niepodległości, które swoją obecnością uświetnili szanowni goście: Pan Zygmunt Kruszyński – Starosta Grajewski i Pani Alicja Rutkowska – Wicestarosta. O godz. 11.11 został odśpiewany w całości hymn państwowy. Klasa II TRH wraz ze swoim wychowawcą p. Łukaszem Choynowskim przygotowała apel ukazujący trudną i pełną ofiar, drogę Polaków do zdobycia wolności. Uczniowie zbudowali bardzo wzruszającą i pełną refleksji atmosferę z końcowym przesłaniem do nas: Jak my będziemy wykorzystywać daną nam wolność? Apel bardzo udany, uczniowie mogą być z siebie dumni. Bardzo kulturalnie zachowała się w tym dniu cała społeczność szkolna, bowiem stosownie do tej uroczystej chwili, przybyli w tym dniu do szkoły w strojach świątecznych. To również podkreślało wyjątkową atmosferę tego święta. Ale to jeszcze nie koniec obchodów.
Jaki pomysł na zaakcentowanie tej okrągłej rocznicy mógł zrodzić się w szkole, która kształci żywieniowców? Odpowiedź - wykonanie super tortu, ale żeby było nietypowo i niełatwo, tort miał powierzchnię 120 cm x 120 cm, kontury Polski i biało-czerwoną kolorystykę.
Wyzwanie przybrało postać projektu, bo przygotowanie składu, sposobu łączenia elementów, ustalenia z jakich substancji wyjdzie najlepszy kolor, technika dekoracji, przygotowanie szablonu do wykrawania formy, zajęło dwa tygodnie i wymagało zaangażowania wielu osób. Oczywiście nad logistyką czuwały i kierowały pracą młodzieży panie uczące zawodu w technikum żywienia: Beata Urbańska i Katarzyna Duda.
Czy było ciężko? Powiem tylko, że w czwartek, przed piątkowym apelem obydwie Panie wraz z zaangażowanymi uczniami wyszły ze szkoły o 22.30. Ale, jak to zazwyczaj jest, dobra praca przynosi pożądany efekt i satysfakcję. Jeden z zaproszonych gości – widząc ten tort na sali pomyślał, że jest to rekwizyt – element dekoracji wykonany z bibuły i papieru.
Ważne też, że w parze z wspaniałym wyglądem szedł wspaniały smak. O ogromie prac niech świadczą ilości zużytych do niego produktów:
1. Truskawki mrożone – 3,6kg
2. Czarna porzeczka mrożona – 3,6kg
3. Cukier – 10kg
4. Budyń waniliowy – 24szt
5. Jaja – 270szt
6. Masło – 11kg
7. Cytryna – 35szt
8. Spirytus 0,5l – 1szt
9. Mąka Basia extra – 8kg
10. Proszek do pieczenia – 8szt
11. Cukier waniliowy – 48szt
12. Cukier puder – 1,2kg
13. Śmietana 36% - 15l
14. Mąka krupczatka – 3kg
15. Mleko – 12l
16. Wafle suche (kwadrat) – 14szt
17. Mascarpone 250g – 12szt
18. Żelatyna – 2op
19. Woda – 5l
20. Krem waniliowy – 6szt
21. RUM -200ml
22. Śnieżka krem – 24szt
23. Barwnik czerwony – 25g

W tym miejscu pragniemy podziękować sponsorom tego przedsięwzięcia, bo gdyby nie ich hojność, nie zrobilibyśmy tego z taki rozmachem. Dziękujemy firmie Intermarche w Grajewie, firmie Mlekpol w Grajewie za produkty oraz firmie Raj w Grajewie za przygotowanie podstawy do tortu.
Dziękuję wszystkim nauczycielom zaangażowanym w przygotowanie dzisiejszych obchodów, dziękuję uczniom, którzy angażują się w takie działania, bo dzięki takim osobom mamy wiele radości, satysfakcji i piękne wspomnienia.

Zdzisława Choynowska

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W piątek 26 października uczniowie IV klasy technikum wyruszyli na trzydniową Pielgrzymkę maturzystów połączoną z wycieczką po Małopolsce.
Wpisując się w piękną, ogólnopolską tradycję pielgrzymowania do Czarnej Madonny w intencji dobrze zdanych egzaminów stanęli przed Jej obliczem w piątek i był to czas poświęcony modlitwie.
Drugiego dnia zwiedzili Muzeum Auschwitz - Birkenau, miejsce przerażające i skłaniające do przemyśleń. Jeszcze tego samego dnia pokonali trasę do Morskiego Oka. Tak intensywna marszruta dla wielu okazała się ogromnym wyzwaniem - wiele potrzeba trudu i wyrzeczeń by dotrzeć do celu.
Trzeciego dnia zwiedzili piękny kościół poświęcony Janowi Pawłowi II na Krzeptówkach oraz zakopiańskie Krupówki. Zaopatrzeni w symbole góralskiego handlu - oscypki wyruszyli w dalsza drogę – do Krakowa. Tam zwiedzili Wawel, Rynek Główny z Sukiennicami, Colegium Maius oraz uczestniczyli w mszy w Kościele Mariackim.
Wrócili bogatsi w doświadczenia, z nadzieją na dobre wyniki na maturze.

Zdzisława Choynowska


Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W 16 października br. uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia i III klasy ZSZ będący uczestnikami Hufca Pracy w Grajewie, zakończyli zbiórkę żołędzi przeznaczonych na zimowe dokarmianie dzikich zwierząt. Działanie jest jedną z planowanych na bieżący rok szkolny inicjatyw Klubu Aktywnych Hufca Pracy w Grajewie. Zebrane przez młodzież żołędzie zostały przekazane dla Koła Łowieckiego „Cietrzew” w Prostkach.
Przedstawiciel koła łowieckiego Pan Janusz Skąpski podziękował młodzieży za wysiłek włożony w realizację inicjatywy. Zebrane żołędzie w szczególności stanowią karmę dla dzików i jeleni, które w okresie zimy mają utrudniony dostęp do pożywienia i bardzo często oczekują na pomoc człowieka. Zaproszony gość poruszył też wiele bardzo ważnych tematów związanych z leśnictwem, ekologią i planowym odławianiem zwierząt. Młodzież miała możliwość otrzymania fachowych odpowiedzi z zakresu m.in.: bezpiecznego zachowania w lesie, rekompensat za zniszczenia, których dokonują dzikie zwierzęta w uprawach rolniczych, używania środków lokomocji na terenach zalesionych.
Realizacja inicjatywy wpłynęła na poprawę aktywności społecznej uczniów oraz pogłębiła wiedzę ekologiczną młodzieży. Liderzy inicjatywy dali dobry przykład do naśladowania dla swoich rówieśników.

Grzegorz Biadun – st. wych. HP Grajewo


Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Pierwsza w tym roku szkolnym wycieczka edukacyjna została zorganizowana dla techników budownictwa i żywienia z klasy pierwszej. Obiekty, które odwiedzili uczniowie to „Silikaty" Białystok oraz Zakład Przetwórstwa Gastronomicznego „Garmażeria Staropolska" Lech Zwolan w Kleosinie.
Przyszli technicy budownictwa obserwowali proces technologiczny produkcji silikatów, które są materiałem budowlanym o unikalnych właściwościach fizyczno - chemicznych, zdrowotnych i ekologicznych. Jest to jeden z najbardziej wszechstronnych materiałów, wyróżnia go trwałość, dobre właściwości konstrukcyjne i niska cena. Ponadto mają właściwości paroprzepuszczalne, a ich trwałość zwiększa się z upływem czasu.
Żywieniowcy natomiast, obserwowali przebieg produkcji wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych oraz funkcjonowanie HACCP - systemu mającego na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Firma "Garmażeria Staropolska" Lech Zwolan w Kleosinie jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych podlaskich marek. Od lat zachwyca smacznymi wyrobami wędlin i wędzonek , których produkcja oparta jest na dawnych recepturach.
Obiekty, do których organizowane są edukacyjne wyjazdy są starannie wybierane przez nauczycieli zawodu; uczniowie mają możliwość zaobserwować w tych miejscach, w jaki sposób wiedza przekłada się na praktyczne jej zastosowanie i ważne jest to, aby były to bardzo nowoczesne rozwiązania. W takich miejsca uczniowie umacniają też swoją motywację do nauki w wybranym zawodzie – obserwują różnorodne kierunki rozwoju zawodowego.

Zdzisława Choynowska


Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Święto Edukacji Narodowej jak zawsze w Zespole Szkół w Wojewodzinie miało szczególnie uroczysty charakter. W pierwszej części przy udziale Pocztu Sztandarowego dyrektor Zdzisława Choynowska wygłosiła krótką mowę pochwalną pod adresem pracowników Zespołu Szkół w Wojewodzinie podkreślając ich zaangażowanie i dbałość o dobro uczniów. Następnie wręczyła nagrody dyrektora pracownikom, którzy w minionym roku szkolnym szczególnie wyróżniali się osiągnięciami dydaktyczno-wychowawczymi, zaangażowaniem i inicjatywą. Pogratulowała przyznania nagrody Starosty pani Katarzynie Bielińskiej i panu Ryszardowi Rogińskiemu. Przypomniała, że w tym roku stypendystką PRM jest Małgorzata Walicka, a stypendystką Starosty - Zuzanna Kownacka.
Zostały też wręczone, po raz pierwszy, „Srebrne Sowy” – nagrody od uczniowskiej społeczności Zespołu Szkół w Wojewodzinie. Szkolny Samorząd pod opieką pani Magdy Cichockiej opracował regulamin przyznawania ww. nagród oraz sposób oddawania głosów. Uczniowie wyłonili pięć kategorii Nauczyciela „Naj”:
I – Najlepszy przyjaciel ucznia,
II – Mistrz elegancji,
III – Chodząca encyklopedia,
IV – Najbardziej cierpliwy,
V – Mistrz humoru.
„Srebrną Sowę” odpowiednio w każdej kategorii zdobyli: pani Olena Levchynska, Katarzyna Bielińska, Wiesław Ruszczyk, Bożena Groszyk i Piotr Manturo. Gratulacje dla zwycięzców i czekamy na ciekawe kategorie w przyszłym roku.
Po części oficjalnej klasa II technikum; technicy żywienia i budownictwa zaprezentowali część artystyczną, którą oglądało się i słuchało z przyjemnością. Wychowawczyni klasy – pani Monika Kowalczuk odniosła wychowawczy sukces.

Sukcesem zakończył się też w tym dniu konkurs na najlepszy „Tort angielski”. Chyba sama Pani Beata Urbańska inicjując taką rywalizację wśród techników żywienia nie przypuszczała, że będzie miał on tak wysoki i wyrównany poziom. Wszystkie torty były piękne i smaczne. Zwyciężył tort uczennic z klasy drugiej, ale tak naprawdę wszyscy uczestnicy byli zwycięzcami, bo wszystkie zostały skonsumowane błyskawicznie.
Był to bardzo miły dzień dla nas nauczycieli, bo wy- uczniowie pięknie się w nim zachowaliście.

Dziękujemy!


Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Nowe technologie stają się codziennością w produkcji rolniczej. Tym rarazem uczniowie Technikum rolniczego w ramach zajęć praktycznych uczestniczyli w pokazowym zbiorze i konserwacji kukurydzy na ziarno zorganizowanym przez firmę Adler Agro w gospodarstwie Państwa Olszewskich w Mieczach. Do zbioru wykorzystano kombajn 6-rzędowy NEW HOLLAND CX 6.80. Zebrane ziarno transportowano przyczepami do gospodarstwa, gdzie za pomocą prasy silosowej umieszczono w rękawie foliowym. Zaletą technologii produkcji kiszonek w rękawach foliowych jest jej duża wydajność, dochodząca do 40 ton zakiszanej masy na godzinę. Wilgotność zbieranego ziarna kukurydzy wahała się w granicach 22-28%, a średni plon ustalono na 18 t/ha. Udział w tym i innych projektach zdecydowanie pozytywnie buduje warsztat przyszłych rolników.
Zajęcia praktyczne w Naszej szkole to nie tylko wiedza, ale i wygląd. W galerii na ostatnim zdjęciu chłopcy z klasy 1TR w nowo zakupionych strojach na zajęcia praktyczne.

Ryszard Rogiński

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

AKCJA KRWIODAWSTWA
Krew jest darem ratującym życie. Bez niej nawet najnowocześniejsze i najbardziej skomplikowane zabiegi operacyjne nie byłyby możliwe, natomiast krwiodawstwo jest jednym z najlepszych i najtańszych sposobów dzielenia się z innymi. Nie trzeba otwierać portfela i wyjmować swoich pieniędzy, a wartość krwi może być bezcenna. Dotyczy to w szczególności rzadkich grup krwi, np. AB Rh-. W Polsce tylko 1 na 100 osób ma taką grupę krwi.
Honorowi krwiodawcy w naszej szkole nie zawiedli i 3 października 2018 roku licznie stawili się na akcję krwiodawstwa. Krew pobrano od 24 uczniów choć zgłosiło się ich nieco więcej. Nie wszyscy zostali jednak zakwalifikowani ze względów zdrowotnych. Dodatkowo do naszej akcji przyłączyły się dwie osoby spoza szkoły – p. Anna Jarząbek i Piotr Gutowski. W sumie pozyskaliśmy 13 litrów krwi. Wszystkim serdecznie dziękujemy i zapraszamy na kolejną akcję krwiodawstwa w kwietniu.

Opiekun szkolnego koła PCK - Kowalczuk Monika

Czytaj więcej: KREW = ŻYCIE

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W dniach 17-22 września uczniowie naszej szkoły - Małgorzata Walicka i Adam Zaborowski z klasy III TRH - brali udział w kolejnej edycji projektu edukacyjnego "Śladami Bohaterów".
Motyw przewodni tegorocznej edycji nosił tytuł "Szlakiem walk o Niepodległą".
Uczniowie zwiedzali dawne polskie Kresy Wschodnie. Podążali ścieżkami życia tak wybitnych Polaków jak : Józef Piłsudski, Tadeusz Kościuszko, Adam Mickiewicz czy Eliza Orzeszkowa.
Oto ogólny zarys tematyczny tego co zwiedzali i czego udało im się dowiedzieć.
Uczniowie:
- oddali hołd poległym żołnierzom AK w bitwie pod Krawczunami,
- zapalili znicze na grobach polskich żołnierzy walczących o niepodległość w latach 1918-1920, w czasie kampanii wrześniowej 1939 oraz operacji "Ostra Brama" 1944,
- poznali problematykę stosunków polsko - litewskich w latach 1918-1922
- odwiedzili wileńską Rossę,
- odwiedzili stację kolejową w Bezdanach (miejsce, w którym Józef Piłsudski wraz z członkami Organizacji Bojowej PPS przeprowadził udany zamach na pociąg przewożący pieniądze z podatków, zebranych przez carskie władze z ziem polskich zaboru rosyjskiego, pieniądze te wykorzystano na działalność niepodległościową),
- odwiedzili Zułów (miejsce urodzenia Marszałka Józefa Piłsudskiego),
- spotkali się z Polakami w Dyneburgu, poznali historię walk polskich legionistów o Dyneburg,
- odwiedzili cmentarz w Ławkiesach na Łotwie, na którym znajdują się groby żołnierzy 1 Pułku Piechoty Legionów, poległych we wrześniu 1919 (w czasie tzw. Kampanii Łatgalskiej wojsko polskie dowodzone przez gen. Edwarda Rydza Śmigłego wyzwoliło terytorium Łatgalii z rąk bolszewików).


Bardzo interesujące są refleksje uczniów, czytaj więcej...

Czytaj więcej: Udział uczniów ZS w Wojewodzinie w projekcie edukacyjnym IPN-u

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Budowlańca – święto branżowe obchodzone już za czasów PRL-u w celu wyrażenia uznania przodownikom pracy, którzy w trudzie i znoju budowali Polskę Ludową. Pomimo propagandowego wydźwięku święta nie sposób nie docenić tempa, z jakim Polska – symbolicznie reprezentowana przez stolicę – podniosła się z gruzów po drugiej wojnie światowej.
Uczniowie – przyszli technicy budownictwa pod kierunkiem pani Eweliny Jagłowskiej – zorganizowali konkurs/grę edukacyjną, w której potrzebna była szczypta wiedzy zawodowej oraz łut szczęścia w rzucie kostką. W grze wzięły udział 2-osobowe zespoły uczniów z różnych klas, najwięcej szczęścia mieli i najszybciej grę ukończyli: Adrian Pisanko i Dawid Purwin – obaj z klasy drugiej, jako drudzy na metę dotarli: Norbert Wiczewski i Radek Wilczewski z klasy IV. Pozostałe zespoły w zaplanowanym na grę czasie nie zdołały ukończyć gry, ale wszyscy uczestnicy otrzymali rzeczowe, użytkowe nagrody: dalmierze, metrówki, ubrania robocze i słodycze.
Bardzo dziękuję p. Ewelinie Jagłowskiej za ciekawą edukacyjną formę pracy z uczniami, liczę na jej kontynuację.
Miło było również gościć naszych Absolwentów w roli Jury.

Czekamy na kolejną edycję, Zdzisława Choynowska



Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Uczniowie Technikum rolniczego Naszej szkoły po raz kolejny odwiedzili wystawę AGRO SHOW. Impreza – będąca jedną z największych i najważniejszych plenerowych wystaw rolniczych w Europie - odbyła się w dniach 20-23 września 2018 roku na terenie lotniska Bednary w gminie Pobiedziska.
AGRO SHOW od lat postrzegane jest jako doskonałe miejsce prezentacji najnowszych i najnowocześniejszych maszyn i urządzeń rolniczych. To również kompleksowa wystawa, podczas której swoją aktualną ofertę pokazują producenci nawozów, nasion, środków ochrony roślin, firmy z sektora finansowego i innych branż związanych z rolnictwem. Dzięki temu uczniowie przebywający na AGRO SHOW mieli możliwość zapoznania się z kompletną ofertą środków produkcji i usług dla rolnictwa. Nasi Technicy rolnicy mogli też spotkać się bezpośrednio z przedstawicielami wszystkich liczących się instytucji i agencji związanych z branżą rolniczą. Wystawa AGRO SHOW jest platformą do poszerzania wiedzy, wymiany poglądów, kontaktów i doświadczeń, a na tym zależy nam najbardziej w kształceniu nowych producentów rolnych.

Rogiński Ryszard

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszamy wszystkich rodziców na spotkanie organizacyjne do szkoły w niedzielę 23 września 2018 r. o godz. 10.00. Spotkanie rozpocznie się zebraniem ogólnym na Sali gimnastycznej, po nim odbędą się spotkania z wychowawcami w klasach. Rodziców uczniów mieszkających w internacie zapraszamy również na spotkanie do internatu.

Serdecznie zapraszamy wszystkich rodziców.

RP szkoły

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna


Rozpoczęcie nowego roku szkolnego odbędzie się 3 września 2018 r. (poniedziałek) o godz. 9.00 w sali gimnastycznej. Autobus wyjedzie z byłego dworca PKS o godz. 8.30trasa przez miasto. Powrót ze szkoły do Grajewa o godz. 10.30.

Uczniowie klas pierwszych wcześniej spotykają się ze swoimi wychowawcami w pracowniach (1TRŻB - s.30, 1BS I - s.31, II piętro) i razem z wychowawcami przychodzą na apel do sali gimnastycznej. Podkreślam, iż jest to uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego, z udziałem Pocztu Sztandarowego i Ślubowaniem klas pierwszych.

Słuchacze KKZ I i III semestr

Pierwsze spotkanie słuchaczy III semestru odbędzie się dnia 1 września (sobota) godz. 8.00, s.9, zaś słuchacze rozpoczynający naukę w I semestrze spotkają się po raz pierwszy 7 września (piątek) godz. 14.30, s.23. Plan zjazdów I i III semestru w załączeniu.

Plan zajęć I semestr *pdf

Plan zajęć III semestr *pdf

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Paulina Zyskowska i Małgorzata Wróblewska przez dwa tygodnie odbywały staż w restauracji pod patronatem Karola Okrasy w hotelu InterContinental na ul. Emilii Plater 49 w Warszawie. Staż ten był ich nagrodą za zajęcie trzeciego miejsca w wojewódzkim finale konkursu kulinarnego zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski w Białymstoku. Wczoraj nasze uczennice zdawały egzamin na zakończenie stażu. Oto zdjęcia z egzaminu przysłane przez opiekuna stażu. Cenne doświadczenie i umiejętności, które otworzą im wiele drzwi. Na pewno po ich powrocie do szkoły poproszę je o relacje z tego pobytu, a więc cdn...
Zakwaterowanie uczennic w Warszawie sfinansował Pan Maciej Borawski właściciel firmy "Emboro Maciej Borawski" w Grajewie, któremu za to wsparcie w imieniu własnym i dziewcząt, bardzo dziękuję.

Zdzisława Choynowska - Dyrektor szkoły


spacer

Zaloguj się:

Użytkowników:
20
Artykułów:
343
Odsłon artykułów:
943083

Gościmy:

Odwiedza nas 31 gości oraz 0 użytkowników.